RSS 2.0

tips på att komma ihåg kanji

När det kommer till mina japanskastudier så är mitt favoritämne kanji 漢字,- kinesiska tecken. Varför det då? Dels har jag alltid fascinerats av hur de ser ut, att de ofta har en djupare betydelse osv. Sen är det otroligt kul att skriva de, det är som att rita en liten bild!
 
 

Men att memorera de är en helt annan sak. Ni som har studerat japanska kanske vet att man inte bara måste komma ihåg tecknets betydelse, men även hur man uttalar de. Varje tecken kan ha ca 1 till 5 sätt att uttala det på. Dessa kallas Onyomi 音読み och kunyomi 訓読み. Det ena uttalet kommer från Kina och det andra från Japan. Under de 3 första månaderna av mina japanskastudier var jag helt förtvivlad och hade ingen aning om hur jag skulle kunna memorera 2000 tecken. Alla lät ju likadana, - shu, shi, juu etc.
 
Många säger att det enda sättet att memorera de på är att skriva de om och om igen i ett skrivhäfte. Och ja, det måste man göra. Men för min del så har det gjort att jag har skrivit finare, inte att jag har kommit ihåg de.
 
Så här kommer mina tips på hur man lättare kan memorera kanji:
 
1. Dela upp tecknena i olika tecken. T ex. 愛. ai - kärlek. i mitten finns det tecknet för hjärta - 心 och det sägs ju att man har kärleken i hjärtat. :)
 
 
 
2. Gör tecknena intressanta! Dela inte bara upp de i olika tecken, ge de en mening på ditt egna sätt. t ex. 困る - problem. Här är tecknet för mun - 口 och träd - 木. Alltså, har du ett träd i munnen så har du ett problem!
 
3. Lär dig minst 3 ord där detta kanjit används. T ex kanjit "伝える - meddela". Detta kan man läsa på flera sätt. Det ena är det japanska sättet,- kunyomi och det andra är det kinesiska sättet,- onyomi.
Det japanska sättet uttalas som: "つたえる tsutaeru" . Det kinesiska sättet uttalas "でん den".
Det enda vi behöver göra nu är att lära oss ordet tsutaeru samt ett ord som har "den" i. t ex.
 
- 伝言 dengon = meddelande.
- 伝統 dentou = tradition
- 伝説 densetsu = folksaga
 
Förstår ni vad jag menar? :) Och orden ovan har även med "att meddela" att göra.
 
4. Öva på att läsa! Gå in på japanska hemsidor, läs böcker på japanska, sjung karaoke osv. Även om du inte förstår vad allt betyder så gör det inget. Ofta kommer du att stöta på de kanji du nyligen lärt dig, då kommer du även kunna lista ut hur man uttalar de. Förstår du hur man uttalar de så kan du även kolla upp de i ett lexikon. Läser du mycket japanska kommer du även att lära dig tecken som du inte studerat tidigare!
 
Jag hoppas att dessa tipsen hjälper er som studerar japanska, eller kinesiska med för den delen!
 
 

för trött för att sova

Borde egentligen ha lagt mig för längensen.. Är det bara jag eller har ni det också så? - att man blir för trött för att lägga sig. Man måste byta om till pyjamas, borsta tänderna osv. Jag är hungrig med så jag skulle vilja bre mig en macka också, fast jag är egentligen för trött för att äta. Då vet man inte om man borde borsta tänderna eller inte. Gör man det och sedan lägger sig så kanske man inte kan sova för att man är för hungrig. Ja ni.. sicka problem man kan ha.

Det slutade med att jag gick in på youtube och såg en video om någon rolig japansk (?) app som heter Beauty Plus. Man kan i stort sett göra om hela ansiktet, t ex. göra ansiktet mindre, ögonen större, ta bort finnar osv. Ganska intressant faktiskt, förrutom att man ser ut som ett ufo.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här förstorade jag bara ögonen.
 

japanskaböcker

Här är böckerna som jag tog med mig hem till Sverige från Japan för att spara lite plats. Dessa blev vi klara med efter bara 6 månader! Jag har läst ut en till lärobok de senaste 3 månaderna, men valde att ha kvar den då den har många bra ord som jag tror att jag behöver kika över en gång till, man glömmer ju så lätt. :)
 
 

Första skoldagen på året

Då har skolan börjat för i år igen. Jag var inte direkt pepp på att börja plugga och jag märkte när vi skulle läsa högt ur några häften att jag troligen glömt bort en hel del, eller i alla fall att jag är lite ringrostig trots att lovet bara var i 2 veckor. Dock är det inte så lätt att hålla koll på alla ord, toner och uttal när man pratar 4 språk dagligen. Jag blev i alla fall mer motiverad till att studera nu när vi fick läsa lite kanji. Det är verkligen min favoritdel i det japanska språket, de kinesiska tecknena (lite ironiskt kanske). Varje tecken har en betydelse och det är som att rita en liten bild när man skriver de. :)
 
さあ、学校が始まりましたね。久しぶりに日本語を勉強して、ちょっと語彙とかもう忘れてしまったと感じました。でも漢字を復習したあと、やる気がもらいました。日本語のうちで漢字が一番好きですから。

Såhär såg jag ut idag.
 
 

you shall not pass!

 asså hahaahahhaah
 
 

Sista dagen på lovet

Har märkt att fler har hittat hit till bloggen, vad kul!
 
Idag var det sista dagen på lovet och den spenderade jag mest på kontoret. Det har varit skönt att få jobba lite längre då jag dels kommer ikapp med allt jobb samt att jag kunde vända om dygnet lite lättare. Nu känns det som att jag i alla fall kan lägga mig på kvällen och vakna på morgonen, fast jag vaknar ju fortfarande på natten och är lite yr om dagarna. Jetlag asså..
 
De håller på att bygga om i vårt hus, så det väsnas en hel del om dagarna. De har även varnat för att de kommer att stänga av elen och vattnet på eftermiddagarna, vilket betyder att man varken kan gå på toa eller titta på tv.. tur att jag går i skolan då!
 
 
 
 

jetlag

Då är man framme i Japan och Shit vilken jetlag jag har!
 
Jag kom fram igår morse. Jun mötte upp mig på flygplatsen, vi åkte hem och käkade lite McDonalds. Sedan direkt när han hade gått så slocknade jag, då var klockan runt 3 på eftermiddagen. Kunde inte direkt sova gott utan vaknade nästan varje timma och somnade sedan om. Sedan runt 3 på natten så gick jag upp och började packa upp och städa. Jag tänkte ju inte alls på att städa efter mig när jag åkte till Sverige, så det fick jag ta nu.
 
Nu håller jag på att göra mig iordning för att gå till jobbet. Måste sätta igång med rutinerna med en gång, på torsdag börjar skolan igen!
 
 
 

Sista dan i sverige

Då sitter man här i soffan och deppar över att man åker tillbaka till Japan redan imorgon. Jag älskar ju att vara i Japan, men man önskar att man hade tid att träffa alla nära och kära lite längre. Idag har jag bara varit med mamma och handlat in det sista jag behöver ta med mig till Japan, sedan blev det lite thaimat och mys med chips. Nu tänkte vi gå igenom lite pappersarbete för det som jag har kvar här hemma.
 
Igår mötte jag upp min vän Rebecca. Vi käkade lite tapas i stan och bara pratade. Hur mysigt som helst!